Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2012 18:18 - за Европейската доброволческа служба
Автор: evser Категория: Други   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2012 21:41


          Докато аз се опитвах да намеря информация за това прословуто и така мечтано доброволчество, тази, която откривах все не беше достатъчно пълна и ясна, а често дори няколко източника си противоречаха. Радвам се, че около мен имах хора, които ми разясниха и най-малките подробности. (Специални и огрооомни благодарности на хората от Сдружение на младите психолози в България „4-ти април” и Балкански младежки фестивал. Много, много ви обичам! ). За съжаление обаче не всеки може да има такива хора около себе си. Затова аз си поставих за цел тук да наместя всичко нужно.

       И като начало, малко информация, в следващите редове, копирана от официалния сайт на НЦЕМПИ (www.youthbg.info)

            Европейска ДОБРОВОЛЧЕСКА служба - ЕДС (EVS) дава възможност за включване на млади хора между 18 и 30 години в международни доброволчески дейности на територията на Европейския съюз и извън него.
EVS включва най-малко 1 посрещаща, 1 изпращаща организация и 1 доброволец 
ДОБРОВОЛНА работа, извършвана от младежи, на територията на страна, различна от родната му
Дейност свързана с придобиване и внасяне на нов опит в дадена сфера и допълнителна стойност за всички участници в проектите 
Дейност свързана с насърчаването на активно сътрудничество и взаимодействие между преките и непреки участници в проектите
В един проект могат да се включват индивидуални и/или групови дейности по ЕДС.


             Какво НЕ Е EVS?
Не е доброволческа дейност, която е неструктурирана и непланирана
Не е стаж в предприятие или НПО
Не е замяна на работно място
Не е туристическа дейност
Не е езиков курс
Не е дейност, която може да донесе лична финансова облага


         Какво е Европейска доброволческа служба?

     Програмата „Младежта в действие” има различни дейности и поддейности. Европейската доброволческа служба е дейност 2. Тя дава възмойност на младежи между 18 и 30 години да работят като доброволци за определен период от време в чужда страна. Проектите основно са два типа:

               -         краткосрочен (между 2 седмици и 2 месеца); 

-         дългосрочен (за период до максимум 12 месеца).
  

         Стъпка по стъпка:

1. Стъпка:

       Информирайте се и преценете дали това е вашата програма и дали бихте били способни да приемете предизвикателството да живеете без семейството и приятелите си и то в тотално нова среда. И решете дали наистина искате да бъдете доброволец – краткосрочен или дългосрочен.

2. Стъпка: 

         Първо, намерете орфганизация във Вашата страна, която е акредитирана и може да изпраща доброволци. (Моята изпращаща организация се казва Балкански младежски фестивал „Младостта на Балканите” със седлище гр.София – www.byfestival.eu. Препоръчвам ви най-горещо да се обърнете към нея, ако имате желание да доброволствате). От такава организация със сигурност ще получите много ценна информация, може да се срешнете и с други доброволци, да получите съвети за процеса на намиране на проект и кандидатстване и най-важното, да получите емоционална подкрепа за предстоящата битка. Има някои организации, които имат партньори из Европа и може да се намери лесно проект, но това означава, че проектът може да не съответства с вашите възможности, интереси и желания. Затова идва следващата стъпка:

3. Стъпка:

         Започнете да търсите посрещаща организация и проект, който да отговаря на нуждите и интересите Ви. Ето тук можете да намерите всички акредитирани организации: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm При търсене в страницата трябва да следите за типа акредитация - иначе казано, "Н" означава посрещаща организация, която посреща доброволци, т.е. търсете тази буквичка. Тази стъпка е от изключително значение, защото изисква да подредите приоритетите си. В търсачката може да видите какви са основните теми на проектите – Грижа за деца и възрастни, за хора в неравностойно положение, социална работа, младежка работа, работа в НПО и много, много други. Помислете и в коя страна бихте искали да живеете. Ако винаги сте си мечтали да учите испански, Испания е най-добрият избор. Ако пък сте от онези, които смятат Париж за най-романтичния град, Франция е вашето място. В никакъв случай обаче не се ограничавайте в рамките на само една страна в търсенето си. Никога не можете да знаете точно къде се намира Вашият проект.

     След като си харесате някой проект в базата данни, трябва да се информирате дали в момента търсят доброволци и дали имат свободни места. Изпращайте запитвания на всеки един проект, който харесате, защото много често организациите в момента не търсят доброволци или пък получават толкова много и-мейли, че Вашият е останал незабелязан. За първите около 2 седмици аз бях пратила поне 40 запитвания  и един нищожен процент се върна при мен, най-често с отговор, че нямат свободни места Имайте предвид, че организациите често имат доброволци в момента. Затова просто пращайте мейли. И не забравяйте да следите на кои точно организации изпращате, защото може да пишете на организация в Полша колко много искате да опознаете тяхната прекрасна родина Холандия (или нещо подобно).

4. Стъпка

         Имате положителен отговор за свободно място? Поздравления, една много малка битка е спечелена. Сега остава вие да успеете да победите във войната!

     Най-често посрещащите организации искат доброволците да им пратят следните документи:

-         CV европейски формат със снимка;

-         Мотивационно писмо;

-         Формуляр за кандидатстване, разработен от тях.

За да успеете обаче да подготвите документите по най-добрия начин, важно е да прочетете много внимателно описанието на проекта в базата данни. Там трябва да има богата информация за организацията, града, работното място, колегите, таргет групата, отговорностите на доброволеца и т.н. Не подценявайте този аспект от подготовката. За мотивационното писмо е много важно да покажете, че наистина сте вникнали в същността на проекта и че наистина сте сигурни, че това е вашият проект.   

CV 

Ето тук трябва нагледно и много накратко да покажете опита си. Свалете от интернет европейския формат CV и не забравяйте да сложите снимка, на която изглеждате симпатични и весели (внимание, момичета! – в НИКАКЪВ случай не слагайте снимка от профила си в импулс.ком с нацупени устни, изрисувани вежди, обемна коса и прекалено много грим – това се смята за готино само в България. А хората, които ще видят такава снимка, в никакъв случай няма да ви приемат сериозно -> няма да ви одобрят !!!:-) ). 

Това CV не е нужно да бъде в строго официален вид като тези, които се искат при кандидатстване за работа. Тук, освен образованието и работата си, можете да впишете и различните тренинги, обучения или проекти, в които сте участвали. Така моето CV от жалката една страничка и малко, стана около 5 страници. Пишете всичко, което мислите, че може да привлече вниманието на хората към вас. Впишете и доброволческата ви работа, ако имате такава. Това е много важно.

 И не лъжете в този документ. Ако напишете, че владеете английски на ниво С1, а възможностите ви достигат едва В1, това ще си проличи по-късно. Е, няма да ви изгонят, но ще направи лошо впечатление и до изввестна степен хората биха загубили доверие във вас. 

Мотивационно писмо  

            Мисля, че това е ужасът на всеки, който кандидатства за университет, работа, ЕДС или каквото и да е друго.

За разлика обаче от строго официалния тон, с който звучат писмата за работа и университет, за това за доброволец можете да си позволите малко фантазия.

Задължително всяко едно писмо трябва да има обръщение, адрес, подпис и всички онези официалности, но пък самият текст е желателно да бъде разчупен. Никой не иска некреативен, неинтересен и скучен доброволец. Затова, пишете каквото ви дойде на ум. Пишете защо искате да бъдете доброволци и зарежете онези банални изрази и фрази, които присъстват във всяко едно мотивационно писмо. Трябва да бъдете оригинални, за да бъдете забелязани. И не копирайте от нета, защото авторите на публикуваните там писма в множеството от случаите са добри по-объркани от вас кандидат-доброволци. Доверете се на себе си!

 Пишете за това какво сте правили досега – същото като в CV-то, само че този път опишете по-подробно какви компетенции сте придобили, как ще успеете да допринесете с тях за конкретния проект. Ако сте участвали в други проекти по Младежта в действие, задължително го кажете. Ако сте участвали в конкурси, получили сте някаква награда, това ще бъде само във ваш плюс.

 И да не забравяме хобитата! Да, те са важна част, защото всяко едно хоби може да бъде точно това, от което се нуждаят в посрещащата организация.
  

 Формуляр за кандидатстване

Често посрещащата организация има такъв формуляр с въпроси, които пряко я интересуват, като например дали сте свикнали да живеете с някой друг (ако доброволците ще живеят заедно) или дали сте работили нещо, свързано с това, което ще работите по време на проекта.
 

5. Стъпка:     

Някои организации искат да проведат интервю с кандидата, за да видят до каква степен той се вписва в тяхната представа за желания доброволец. Ако са ви поканили на интервю, това означава, че сте събудили интереса им и обмислят дали да ви преложат място като доброволец. Това е чудесно, защото вече сте на само една малка крачка от доброволстването. Имам един съвет, който е много важен - по време на интервюто бъдете готини, спокойни и бъдете себе си. Знам, че е банално да казвам, че трябва да сте себе си, но наистина не е добре да играете роля, защото всеки играе най-добре себе си :-) 
            Преди интервюто прочетете описанието на проекта в базата данни и вникнете добре в същността. За човека отсреща ще е добре да знае, че вие наистина се интересувате от точно този проект и ви вълнуват техните цели. Покажете, че имате готовност да работите с тях. Ако има посочен уеб сайт, отворете го, прегледайте го подробно, потърсете профили в социалните мрежи. Всяка една информация може да ви е полезна. 
             И бъдете естествени :-) 

6. Стъпка:
             Одобрени сте?! :-) Бравооооо :-) Поздравления! Пожелавам на всички от все сърце да стигнете до този вълшебен момент. Сега е ред на двете организации - посрещаща и изпращаща, да подготвят всички документи, с които проектът ще бъде пуснат за одобряване. Около 40 дни след крайния срок ще знаете със сигурност. Но все пак това, което знам от моята изпращаща организация е, че много рядко има проекти, които не биват одобрени. При мен отговорът от немската Национална агенция се забави толкова много, че аз бяха започнала сериозно да се притеснявам от провал, но всичко мина добре, за мое огромно щастие :-) 

7. Стъпка:

              Ами, това е подготовката за заминаването. Тук е времето изпращащата организация да направи застраховка АХА, която обхваща целия период на проекта и важи за всички страни. Тя покрива спешна помощ, медицински прегледи и манипулации и т.н., но пожелавам на никого да не му се наложи да я използва.
         А това, което вие трябва да направите, е просто да се подготвите психически за това, което ви предстои. И да не забравяте да сложите в куфара си доброто си настроение, креативността, оптимизма и усмивките си, защото най-голямото приключение в живота ви предстои :-) 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evser
Категория: Лични дневници
Прочетен: 40100
Постинги: 13
Коментари: 4
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930